Tarihimizde Önemli Gelişmeler
Karagözyan Yetimhanesinin Resmi Açılışı
Karagözyan Yetimhanesinden, Surp Pırgiç Hastanesine Dönüş
Karagözyan Yetimlerinin yeniden Şişli’ye dönüşü
Askeri yönetimce kurumun mülkleri ve eşyaları yetimhane yönetimine devredilir ve ilkokul tüm sınıflarıyla tekrar açılır. 1919-1920 ders yılı sonunda yetimhaneden 6 öğrenci mezun olur. Yetimhane binasının boşaltılmasından dolayı kurumdan uzak kalmış ve neredeyse yok olmaya yüz tutmuş olan yetimhane yönetimi, 1920’de tekrar oluşturulur.
1921-22 ders yılında haftada bir saat verilen “Yaşama Sanatı” adında yeni bir derse başlanır. Çocukların tiyatro ve el sanatlarındaki becerilerini geliştirmek için bir sanat atölyesi kurulur ve pratik dersler verilir.
Bu atölyeler dışında, çocukların kendi kendilerine yeten bireyler olarak yetişebilmeleri için, onları sahip oldukları becerilere göre, çeşitli iş yerlerine yerleştirmek amacıyla bir komisyon kurulur. Çocukların bazıları elektrikçi, berber vs. gibi iş yerlerine çırak olarak erleştirilir. 1921-1922 yılı mezunları topluca bu olanaktan yararlanır.
1922-23 ders yılında alınan bir kararla atölyeler, maddi açıdan kurumdan ayrılır. Bu dönemde zaten var olan atölyelere ek olarak fırçacılık, makine işçiliği, tenekecilik, fotoğrafçılık, elektrikçilik ve çantacılık atölyeleri kurulur.
1922 yılının Kasım ayında Kuleli Merkezi Yetimhanesinin boşaltılması sebebiyle 127 yetim 8-10 gün Karagözyan’da barındırılır
Cumhuriyet’in Kurulması İle Karagözyan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlanması
Karagözyan Arşivi Müdür Saraydaryan tarafından hazırlanması:
Harutyun Saraydaryan’ın müdürlük döneminde yapılan en önemli işlerden biri modern bir arşivin hazırlanması olur. Saraydaryan on gün çalışarak ayrıntılı bir sicil / resmi defter hazırlar. Bu sicile, yetimhanenin kuruluşundan beri, her yıl yetimhanede çalışanların adı- soyadı, görevi, aldığı ücret ve çalışma süresi işlenir
Karagözyan “Hınamadaragan” Yetimhanesi ile birleşmesi
ve bu birleşme sayesinde tasarruf edilecek meblağı, göçmenlere ve onların çocuklarının eğitimine tahsis etmeye karar verir. Yetimhanelerin birleşmesi 1938-1939 ders yılının başında gerçekleşir. Birleşmenin ardından Üsküdar’daki yetimhanede kalan 37 yetim Şişli’ye taşınır. Ermeni Cemaati Merkezi Yönetimi “Birleşik Karagözyan ‘Hınamadaragan’ Yetimhanesi” için yeni bir yönetim kurulu oluşturur ve 13 Temmuz 1938 tarihli bir resmi yazıyla iki kuruma bildirir. Ancak iki kurumun birleşik hali çok uzun sürmez. 1 Eylül 1938’de Patrikhaneden gelen 1093 sayılı bir resmi yazı “Hınamadaragan” Yetimhanesinin varlığına son verir.
Milli Eğitim Müdürlüğünün İsteği Üzerine yetim kayıtlarının yeni Yönetmelik ile yapılması
Birleşik Karagözyan “Karagözyan Yetimhanesi”
Karagözyan yönetimi, yetimhanenin gelirlerini verimli bir hale getirebilmek ve toplumun ilgisini yetimhaneye yönlendirmek için 1940’dan itibaren olağanüstü bir çaba gösterir.
Bir yandan Beyoğlu’ndaki Hıdivyal Palas Oteli, daha fazla gelir getirebilmesi için yenilenip iş yerine dönüştürülürken, diğer yandan da okulun merkezi ısıtma sistemi yenilenir.
Karagözyan adına ilk “Huşamadyan”ı (Anı Kitabı)
Karagözyan Günlük Yaşamının Filme Çekilmesi
Karagözyan Yetimhanesinin Arşivinin Yeniden Düzenlenmesi
Karagözyan ve Tıbrevank Öğrencilerinin Yılbaşını Birlikte Kutlama Geleneği
Öğrencilerin Sayısı Artışına Rağmen Bina Yetersizliği
1957-1961 dönemi yöneticilerinin temel endişesi yetimhaneye başvuran öğrencileri geri çevirmemek olur. Başvuran öğrencileri yerleştirebilmek amacıyla binayı genişletme olanağı bulunmadığı için, yönetim, yataklardan bazılarını çift katlı ranzaya dönüştürmekle yetinir.
Karagözyan Yetimhanesinde Dönüm Noktası Müdür Siranuş Feruhan
Feruhan, yetimhanedeki öğrencilerin ailevi ve maddi durumlarının işleneceği anket kâğıtları hazırlar ve yönetime verir. Yeni müdürün en önemli endişelerinden biri de öğrencilerin genel kültürünü geliştirmek olur. Bu amaçla Pazar günleri İstanbullu Ermeni aydın ve sanatçılarla, öğrencilere faydalı konularda söyleşiler, müzik konserleri ve sinema gösterileri düzenlenir. Aynı dönemde Karagözyan Okulu, öğrenciler tarafından hazırlanan bir duvar gazetesine de sahip olur.
Karagözyan’ın tarihinde 1957 yılı maddi açıdan bir kriz dönemi olur. Bu durumun üstesinden gelebilmek için, taşradan gelen öğrencilerin maddi durumu uygun olan ailelerinden, yetimhaneye gıda yardımı yapmaları istenir. Bu isteğe olumlu cevap veren aileler sayesinde, çeşitli yerlerden yollanan gıda maddeleri yetimhaneye ulaşır.
Dikran Karagözyan’ın Anısına Öğrenci Korosu ve “Badarak” (Dini Ayin)
Okul yıllıklarında okulun “Karasun Mangantz” korosunun olağanüstü başarısı önemli bir yer tutar. Diğer okullar bir kiliseye bitişik olduğundan o okulların öğrencilerinin kilisede okumaları veya görev almaları çok daha kolay olur. Karagözyan bir kiliseye bağlı veya bitişik olmadığı için, öğrencilerinin oluşturduğu kaliteli koro övülmeye layıktır.
Karagözyan Yetimhanesi İlk Geleneksel Fasulye Günü
12 Nisan 1959 Pazar günü, Karagözyan Okulundan Yetişenler Derneğinin salonunda, ilk defa “Karagözyanlılar Günü” düzenlenir. Patrik Karekin Khaçaduryan’ın başkanlık ettiği toplantıya katılanlar, bu dünyadan ayrılmış Karagözyanlıların anısına ayakta saygı duruşunda bulunur. Müdür Siranuş Feruhan ve Karagözyan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nurhan Altunyan, okul ve ona bağlı konular hakkında bilgi verir. Ayrıca, Karagözyan Kurumundaki 24 saatlik yaşamı gösteren bir film ve “Karagözyanlılar Günü” dolayısıyla Boğos Hacyan’ın kaleme aldığı bir şiir davetlilerin beğenisini kazanır.
Karagözyanlılar artık geleneksel hale gelmiş “Fasulye Günü”nü, her yıl bir araya gelerek coşkuyla kutluyor.
Karagözyan Yetimhanesi İlk Piyanoya Sahip Oluşu
Karagözyan’da Zanaat: Dizgicilik
Dizgiciliğe yeteneği olan öğrenciler, Esayan Okulundan Yetişenler Derneğinde bulunan harf çeşitlerinden de faydalanarak, boş zamanlarında bu zanaatı öğrenip, zamanla deneyim kazanır ve denetmenlerinin de yardımıyla, 1961’de birkaç çocuk hikâyesi kitabı yayımlar. “Bambi” bunlardan biridir
Evkafın Yeni Kanunuyla, Vakıf Yönetim Kurulu Seçiminde Değişiklik
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ihtilaf-Yönetim Kurulu Krizi ve Toplumun Desteği
9 Haziran 2003’te Patrik Mesrop Mutafyan başkanlığında, patrikhane salonunda geniş bir istişare toplantısı düzenlenir. Toplantının sonunda, tüm Ermeni toplumunu temsil eden bu kurum ve kişiler, Karagözyan yönetimine koşulsuz desteğini belirtir ve sonuna kadar arkasında durur. Toplumun desteğinden güç alan Karagözyan yönetimi, aylarca uğraşarak resmi makamların kararını iptal ettirmeyi başarır. Vakıflar Genel Müdürlüğünün 1 Ekim 2003 tarihli resmi yazı, aynı ay içinde yönetim kuruluna ulaşır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü bu resmi yazıyla daha önceki kararını iptal edip, Karagözyan Yönetim Kurulu üyelerini tekrar eski görevlerine iade eder.
Karagözyan Bahçesinde Bulunan Camlı Bölüm-Vahan Kartallıoğlu Salonu’nun Açılışı
Karagözyan Yetimhanesi Vakıfı -Milli Eğitim Bakanlığı İzni ile İlk Anaokulu
Karagözyan Anaokulu açılana kadar, Ermeni okullarındaki anaokulu bölümleri 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriyordu. Karagözyan İlkokulu da 1992-1993 ders yılında, 5-6 yaşındaki çocuklar için bir ana-sınıfı açmıştı. Karagözyan Anaokulu açılınca, zaten var olan bu sınıf yeni anaokulu bünyesine bağlanır. Karagözyan Anaokulu, diğer Ermeni okullarında bulunan anaokulu bölümlerinden farklı olarak, 3 yaşındaki çocuklara da eğitim vermeye hak kazanır.
Karagözyan’da Teknoloji Değişimi- “Akıllı Tahta” Kullanımı
Karagözyan’ın Bahçesinden “Key Plaza”ya Doğru
makaleler yayımlanır. 15 Temmuz 1997’de yazıhanesinde önce Patrik II. Karekin ile, sonra da Ermeni toplumunun önde gelenleriyle görüşür. Sonunda, 16 Temmuzda encümenin Karagözyan’ın toprağını istimlak etme kararı iptal edilir.
2005 yılı, Karagözyan kurumunun rüyasının gerçekleşme sürecinin başlangıcı olur. 2005 yılının Mayıs ayında toprakla ilgili projenin gerçekleşebilmesi için gereken karar Bakanlar Kurulundan çıkar.2007 yılında binanın inşaatına başlanır. Ancak inşaat bitene kadar, Karagözyan kurumu elde ettiği gelirlerden yoksun kaldığı için, bu dönem maddi sıkıntılarla dolu bir dönem olur. İnşaat sırasında, Karagözyan yönetimi bir de kültür merkezi kurmak ister. Bu amaçla Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Gülmezgil, Karagözyan okulunun eski öğrencilerinden ünlü aktör Kevork Malikyan’la Londra’ya gidip, oradaki tiyatroları inceler.
Karagözyan 100.yıl Kutlamaları
Nadya-Dikran Gülmezgil Sanat Atölyeleri Açılış
Karagözyan Ermeni İlköğretim Okulu’nun 100. Yıldönümü için Hazırlanan Kitap Tanıtımı
Kapanış konuşmasını Patrik Hazretlerinin yaptığı etkinlikte “Karagözyan Yetimhanesinin, I. ve II. Dünya Savaşı’nın zorlu yıllarında yetimlere sahip çıkma mücadelesinin simgesi olduğunu, milletimizin muhtaç evlatlarına kavuşmasının hikâyesi olduğunu dile getirdi. Neredeyse hiç yetimimizin kalmadığı günümüzde Karagözyan’ın, bir ilköğretim okulu olarak üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini“ ifade etmiştir.